Lichaam georiënteerde therapie

Biodynamische Therapie is een vorm van therapie die lichaam gebaseerd is, ook wel lichaam georiënteerde therapie genaamd. Lichaam en geest werken op subtiele wijze op elkaar in. Naast praten en het ontwikkelen van je cognitieve bewustzijn, besteden we aandacht aan je lichaamsbewustzijn. Door niet alleen aandacht te besteden aan vergroten van je bewustzijn van geest, maar vooral ook aan je bewustzijn van lichaam, voegt dit wezenlijk iets toe in je proces van persoonlijke groei en je mogelijkheden om op authentieke en autonome wijze je leven en relaties vorm te geven. De bewustwording van lichaamssensaties en de gevoelsmatige betekenis daarvan dragen bij tot de versterking van het lichaamsbewustzijn, het identiteitsgevoel en autonomie. Lichaam georiënteerde therapie brengt eigenschappen en verborgen kwaliteiten naar voren en daarmee nieuwe mogelijkheden en inzichten om mee verder te gaan.

Je kunt met behulp van Lichaamsgerichte Therapie gaan ervaren:

  • Hoe je lichaamshouding en beweging je gedachten en perceptie beïnvloeden.
  • Hoe je door oefeningen en lichaamsbewustzijn een realistisch (en vaak positiever) zelfbeeld kan ontwikkelen en meer aanwezig kan zijn.
  • Hoe je ademhaling je kan helpen emotionele spanning op te vangen en te verteren.

Door verschillende lichaamsgerichte oefeningen en eventueel door Biodynamische Massage Therapie maak je dieper contact met je lichaam. Je energie gaat daardoor vrijer stromen en je gaat jezelf meer voelen. Je gaat beter voelen hoe je met je lichaam omgaat, hoe en waar je stress in je lichaam vasthoudt, hoe en waar jij je levenskracht blokkeert en welke boodschappen daarmee verbonden zijn. 

Lichaam georiënteerde therapie kan effectieve hulp bieden bij een veelheid van klachten op fysiek, mentaal en emotioneel gebied:

  • Psychosomatische klachten.
  • Lichamelijke klachten, spanningen, chronische vermoeidheid.
  • Angstige en depressieve klachten.
  • Ingrijpende ervaringen die niet of onvoldoende zijn verwerkt, denk aan rouw, scheiding, posttraumatische klachten.
  • Voortdurend vastlopen en structurele problemen thuis of op het werk.
  • Vastgelopen zijn binnen andere hulpverleningstrajecten en het gevoel hebben dat praten niet verder helpt.

Ik werk in een sfeer van veiligheid, vertrouwen en openheid, waarin ik je kan ondersteunen bij het vinden van een (diepere) verbinding met jezelf. Door meer bewust en respectvol contact te maken met je eigen lichaam kun je jezelf leren je energie te behouden, je daadkracht in te zetten en je grenzen te bewaken. Je gaat herkennen waar je gewend bent ‘je ergens overheen te zetten’, ‘nog meer je best te doen’ en ‘over je grens te gaan’. En als je het herkent kun je het anders gaan doen.