Biodynamische Massage Therapie is een vorm van therapie waarbij aanraken centraal staat. Door op specifieke manier aangeraakt te worden helpt dit je lichaamsbewustzijn te verhogen. Het leert je onder andere meer bewust te worden van de lichamelijke aspecten van je stress. Daar waar je last van hebt uit zich namelijk in je lijf, denk aan hartkloppingen, hoofdpijn, ademnood, knikkende knieën, overmatig zweten, rood hoofd, vermoeidheid, weinig energie, snel geïrriteerd, gejaagd voelen, boosheid enz. En als je je meer bewust bent van de signalen van je stress, je gaat de lichamelijke uitingen daarvan herkennen, kun je er ook beter naar luisteren en voorkomen dat je tégespannen of overspannen raakt.
Uitgangspunt in de biodynamische massagetherapie is dat er respect is voor de weerstand die je ervaart. Vormen van (beschermende) weerstand kunnen zijn: geen zin hebben, je terugtrekken, verharden, plotseling moe worden, je adem inhouden, wegdromen enz. In de therapie gaan we op zoek naar je weerstand, ik wil deze graag ontmoeten omdat die veel te vertellen heeft over hoe je tot nu toe met je levensenergie bent omgegaan. Weerstand heeft vaak een negatieve bij betekenis, iets waar je zo snel mogelijk van af moet. Zinvoller is het om de weerstand te zien als een ophoping van energie waardoor delen in je lichaam zich verhard hebben om je te beschermen tegen te veel pijn. Nu je minder afhankelijk bent van je omgeving, omdat je geen kind meer bent, komt er ruimte om deze weerstand meer en meer te gaan ervaren als iets wat je verdere groei en ontwikkeling in de weg staat. Je weerstand mag gaan smelten. Respect voor je weerstand zorgt voor een veilige basis voor verandering. Naarmate er meer energie vrijkomt, kunnen er ook emoties naar boven komen. Je emoties worden uitgenodigd en ondersteunt zodat ze een plek kunnen krijgen. Dit geeft ruimte voor spontaniteit, vitaliteit en levensvreugde.
Wat we weten van biodynamische massage:
- In een (volledig) ontspannen toestand is het lichaam in staat om zowel psychisch als fysiek spanningen te verwerken en op te lossen.
- Als emotionele uitingen en spontaniteit geremd worden en er niet voldoende “ontladen” wordt, ontstaat er een spanning die vaak in een chronisch patroon valt, afvalstoffen hopen zich op.
- Er bestaat een direct verband tussen emotionele spanning en fysieke veranderingen in het lichaam.
- Conflicten en angsten brengen innerlijke spanningen teweeg, die op hun beurt het proces van zelfregulatie verhinderen. Er ontstaat een vicieuze cirkel: innerlijke spanningen leiden tot biochemische stress als er niet voldoende “ontlading” plaatsvindt; dat remt weer de spontaniteit en zelfregulatie af, met als gevolg chronische spierspanningen die opnieuw de mogelijkheid tot zelfregulatie verhinderen.
- Spanningen zijn niet schadelijk: het zijn prikkels die bij ons leven horen en ze activeren ons om in beweging te blijven. Als we ze niet op een goede manier verwerken spreken we van stress.